Wat kan er niet in jouw bevaltas ontbreken?
Ik heb de voorkeur om het woord ‘’bevaltas’’ te gebruiken in plaats van vluchttas of vluchtkoffer. Een vluchttas impliceert dat er sprake is van gevaar en dat is gelukkig meestal niet het geval. De bevaltas is de tas die je meeneemt als je in het ziekenhuis bevalt of als er na de bevalling alsnog een medische reden ontstaat om naar het ziekenhuis te gaan. De bevaltas maak je in je derde trimester gereed, bijvoorbeeld als je met verlof bent. De tas staat dus klaar, waar je ook wil bevallen. Je weet immers niet hoe de bevalling gaat verlopen en waar je uiteindelijk zult bevallen. Op het moment zelf wil je liever niet nadenken over wat je mee wil nemen naar het ziekenhuis.
Ik maak een opsomming van dingen die handig kunnen zijn
Eten voor jou en je partner.
In het ziekenhuis zal er uiteraard eten worden aangeboden en er zijn verschillende keuzemogelijkheden zoals brood, yoghurt en fruit. Rondom etenstijd wordt er ook een avondmaaltijd aangeboden.
Barende vrouwen eten over het algemeen heel weinig. Braken komt regelmatig voor en vaak hebben vrouwen instinctief al geen behoefte aan eten. Echter, is bevallen een marathon en kan het soms wel helpen om iets van energie binnen te krijgen. Denk dan bijvoorbeeld eraan om een dadel te eten, kokoswater of bouillon te drinken. Als geboortepartner is het goed om na te denken over wat je eet en drinkt. Een sterke knoflook of koffiegeur kan averechts werken. Een zelfgemaakte banenbrood of een notenreep kan op korte termijn veel energie geven.
Kleding
Moeder
Denk hierbij aan de kleding die je aan wil doen tijdens de bevalling. Deze kleding zal hoogstwaarschijnlijk in contact komen met vruchtwater en bloed. Het is daarom ook fijn om nog 2 schone kleding sets mee te nemen. Zorg dat je comfortabele kleding uitkiest. Tijdens en na de bevalling zul je grote kraamverbanden gebruiken. Een boxershort of grote onderbroek zijn dan prettig om te dragen. Zorg dat de blouse of nachthemd die je tijdens de bevalling aan hebt, gemakkelijk naar boven geschoven kan worden om het huid op huidcontact met je baby te stimuleren. Denk aan je eigen slippers als je gebruik wil maken van de douche. Veel vrouwen hebben tijdens de bevalling koude voeten. In het kader van ontspanning maar ook dat alle energie naar de baarmoeder kan gaan, is het goed om warme sokken mee te nemen.
Baby
2 maten kleding sets voor de baby maat 50 en 56. Zorg altijd voor lange mouwen ook in de zomer. Baby’s zijn niet gewend om hun eigen temperatuur op peil te houden. Zeker in de winter en bij kleine baby’s zijn wollen rompers heel fijn om warm in te blijven.
Met kledingset bedoel ik: romper met lange mouwen, lange broek, sokken, shirt of vestje en muts. Vergeet niet een dekentje en jasje mee te nemen, voor als je met de baby naar buiten gaat.
Je eigen toiletspullen denk aan tandenborstel, tandpasta, borstel, gezichtscrème, elastiekjes en lippenbalsem. Vaak worden je lippen droog door het vele zuchten tijdens de bevalling, het kunnen insmeren van je lippen is dan ook erg prettig.
De maxi-cosi om de baby veilig per auto te kunnen vervoeren
Je medische dossier als je die op papier hebt meegekregen. Je eigen bevalplan op papier, zodat het medisch personeel kan lezen wat jij belangrijk vindt
Je telefoon en oplader
Je identiteitsbewijs, rijbewijs of paspoort
Geld
De camera waar je foto’s mee wil maken
Muziekbox en evt diffuser voor fijne geuren in de kamer
Tools voor pijnmanagement: denk aan kam of TENS. Tijdens mijn online bevalcursus ga ik hier uitgebreid op in
Zorg voor muntjes zodat je gebruik kunt maken van een rolstoel in het ziekenhuis. Lopen kan heel positief werken tijdens de bevalling. Maar als je daar geen behoefte aan hebt is het fijn dat je niet voor de ingang staat te zoeken naar 0,50 of 1-2 euro munt.
Als het niet koud is kun je de maxi cosi in de auto laten staan. Neem een tas mee die voor jouw geboortepartner handig is om te vervoeren als er ook nog een rolstoel geduwd mag worden.
Tip: maak een post- it van dingen die last minute nog toegevoegd moeten worden. Bijvoorbeeld een oplader, telefoon of ID.
Wat is er al aanwezig in het ziekenhuis?
Uiteraard eten en drinken. Maar ook wegwerp luiers en billendoekjes voor de baby, hydrofiele doeken, de eerste muts die vuil mag worden, vitamine K, maandverband en handdoeken.
Comments