Ik hou van de quote van Milli Hill die het boek: bevallen als een feminist schreef.‘’Een bevalling is een ervaring in het leven van een vrouw die er werkelijk toe doet’’
Ik vind dat de bevalervaring van een vrouw en haar partner de afgelopen jaren enorm is onderbelicht. Het gaat niet alleen om een gezonde baby als uitkomst. Het gaat OOK om een mentaal en fysiek gezonde moeder. Een moeder met een nare of traumatische bevalervaring, kan minder goed voor haar kindje zorgen. Zij kan minder goed verbinding maken met haar baby en zal ook sneller overweldigd worden door haar nieuwe levenssituatie. Een bevalling zou een krachtige ervaring moeten zijn. Ook als het niet volgens het perfecte beeld in je hoofd gaat. Het is een uitdagende ervaring, een ervaring waarin je jezelf kunt tegenkomen, maar ook dit zou bekrachtigend en helend kunnen werken.
Waar gaat het mis als je niet positief kunt terug kijken op jouw bevalling?
Uiteindelijk gaat een groot deel over voorbereiding en de juiste zorgverlener kiezen of treffen. Allereerst kies je een verloskundigenpraktijk uit die voor jou passend is. Let je alleen op de reistijd of kijk jij of de visie van jouw verloskundige overeenkomt? Maar in het geval van een medische setting ben je afhankelijk van de zorgverlener die aan jou wordt gekoppeld.
Kan jouw zorgverlener jou meenemen in het proces waar je in zit? Kun jij de informatie die je tot je krijgt vertalen naar jouw wensen? Voel jij de ruimte om je uit te spreken? Voel jij dat jij je eigen keuzes kunt maken? Het is belangrijk om een gevoel van controle te hebben, je te kunnen ontspannen en je veilig te voelen bij jouw geboorteteam.
Vaak geven mensen die niet positief terugkijken terug dat de bevalling hen is overkomen. Dat ze geen idee hadden welke keuzeopties er waren en hoe ze de regie naar zichzelf konden toetrekken.
Voor een deel heb jij eigen verantwoordelijkheid te nemen:
Heb jij je ingelezen over bevallen? Een cursus gevolgd die jou over alle facetten van bevallen leert? Ken jij je keuzeopties?
Heb jij helder welke wensen jij belangrijk vind? Kent je geboorteteam jouw wensen? Staat het op papier?
Heb jij je eigen angsten aangekeken en uitgesproken naar jouw zorgverlener?
Sta jij open voor andere scenario’s? Mag je bevalling anders lopen dat je van te voren bedenkt?
Welke vooroordelen heb jij? Vaak zijn ze onbewust aanwezig: bijvoorbeeld een keizersnede is niet bevallen
Er is ook een deel waar jij geen invloed op hebt:
De vorm van communicatie van je zorgverlener
Of er spoedsituaties optreden
Dat de bevalling anders loopt dan je van te voren had bedacht
Kortom een traumatische bevalling kun je niet voorkomen. Bevallen doe je samen en je bent dus ook afhankelijk van de mensen om je heen. En tegelijkertijd ben jij degene die het werk doet en mag jij gaan staan voor jouw wensen. In mijn online en fysieke bevalcursus bespreek ik de tools die je kunt toepassen hoe om te gaan met pijn en wat je kunt doen om een stagnerende bevalling te bevorderen. Daarnaast leer je alles over de verschillende fases en wat je kunt verwachten als het anders loopt.
Heb jij het idee dat je bevalling traumatisch is geweest? Vraag dan om hulp, jouw verloskundig zorgverlener kent coaches en psychologen die hierin gespecialiseerd zijn.
Comments