top of page

Zwangerschap

Draagkracht Leiden - 12.png

Tijdens jouw of jullie zwangerschap ben je voor de controles welkom om op de praktijk langs te komen. De begeleiding zal afgestemd worden op de behoeftes van jou en je partner. Het terugkomschema zal individueel worden bepaald. De basis begeleiding bestaat uit ongeveer 12 controles in de zwangerschap, dit kunnen er meer of minder zijn, afhankelijk van jullie wensen.

Boekentips

Duik in je weeën

Carita Salomé

Positief over bevallen

Milli Hill

De grote geboortegids Mariël Croon & Jorris van der Post

Hypnobirthing

Marie F. Mongan

Het grote wonder
Lars Hamberger

Birth in Focus
Becky Reed

Als bevallen spannend is
Lilian Wirken

Perfecte moeders bestaan niet

Diana Koster

Om voor te lezen

Hello baby
Jenny Overemd

Mama Midwife
Christy Tyner

Draagkracht Leiden - 10.png

De eerste afspraak

De eerste afspraak vindt plaats rond een zwangerschapsduur van 8 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Je bent vrij om mee te nemen wie je zelf wilt.
We maken kennis met elkaar en als het van beide kanten goed voelt doen wij een intakegesprek om het begeleidingstraject te starten. De intake houdt in dat er vragen gesteld worden over je menstruele cyclus, de gezondheid van je familie, je eigen gezondheid en eventueel eerdere zwangerschappen.

 

In de zwangerschap is het mogelijk om te kiezen voor onderzoeken (prenatale screening) die informatie geven of het kindje een aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Onder deze onderzoeken vallen de NIPT, 13 en 20 weken echo. Je beslist zelf of je deze onderzoeken wil laten doen. Indien jullie informatie wensen over prenatale screening kan hier in een vervolgafspraak uitgebreid op in worden gegaan. Via deze link lees je hier meer over.

Vervolgafspraken

Tijdens de vervolgcontroles bespreken wij wat er speelt. Mogelijk zijn er onderwerpen die jullie verder willen onderzoeken. Misschien hebben jullie bijvoorbeeld geen positieve ervaring met bevallen of spelen angsten een grote rol in deze zwangerschap. We bespreken de onderwerpen die op dat moment bij jou of jullie leven. Voel je vrij om alles bespreekbaar te maken.

 

Voor onze vakanties en scholingen werken wij met onze inval waarneemster Froukje van der Sar.

Draagkracht Leiden - 14.png
bottom of page